Zorg voor uw vastgoed Wij bieden alles voor uw vastgoedbelegging onder één dak.

Zorg voor uw vastgoed
Wij bieden alles voor uw vastgoedbelegging onder één dak.

F.A.Q.

De veel gestelde vragen zijn slechts een selectie van de vele aandachtspunten die bij het verhuren van uw woning komen kijken. Staat uw vraag er niet tussen of wilt u meer weten over de verhuur van uw woning? Neem gerust contact met ons op.

F.A.Q.

Ja, u bent verplicht een energielabel te hebben voordat u uw woning verkoopt of verhuurt. Sinds 1 januari 2021 moet hiervoor een energieadviseur aan huis komen om het label vast te stellen. De adviseur vindt u via het EP-register.Het vaststellen van het energielabel gaat in vijf stappen:

  1. U zoekt een energieadviseur in het EP-register bijvoorbeeld via https://centraalregistertechniek.nl/epadviseur
  2. De energieadviseur komt bij u langs om de kenmerken van je huis vast te stellen. Het bezoek duurt 1 tot 2 uur, afhankelijk van hoe makkelijk of moeilijk de kenmerken te vinden zijn.
  3. De energieadviseur registreert het energielabel in de database EP-online.
  4. U ontvangt van de adviseur een afschrift (pdf) van het label.
  5. Het label is 10 jaar geldig. Via https://www.energielabel.nl/woningen/zoek-je-energielabel/ is het geregistreerde label terug te vinden, samen met de datum tot wanneer het label geldig is.

De kosten voor een energielabel variëren tussen de 100 en 200 euro afhankelijk van het type woning, de beschikbare documentatie en de tijd die een adviseur nodig heeft om tot een energielabel te komen. Heeft u meer vragen over het verkrijgen van een energielabel neem dan contact met ons op of kijk op: https://www.energielabel.nl/woningen/

Over de inkomsten van de huur betaalt u in principe geen directe belasting, tenzij u meer dan 5 woningen verhuurd. U betaald wel belasting over de waarde van de woning (OZB) en u betaald het eigenaarsgedeelte van gemeentelijke belastingen. De huurder betaald de gebruikersbelastingen. Bij het verhuren van een woning heeft u geen recht op hypotheekrenteaftrek.

U kunt meer informatie vinden bij de belastingdienst.

Ja, in principe moet elke kredietverstrekker toestemming geven om uw woning te verhuren.

In Nederland geldt het woningwaarderingsstelsel (WWS). Dit houdt in dat een woning op basis van een bepaald aantal punten een maximale huurprijsgrens kent. Daarin worden twee type woningsectoren onderscheiden: sociale sector en vrije sector woningen. In welke sector uw woning valt hangt af van het aantal behaalde punten. De grens tussen deze sectoren heet de liberalisatiegrens. Woningen die gewaardeerd worden onder de liberalisatiegrens vallen onder de sociale sector waarin uw huurprijs vast staat. Woning die boven deze grens worden gewaardeerd vallen in de vrije sector waarin u de huurprijs vrij kunt bepalen.

Anno 2021 is de liberalisatiegrens vastgesteld op €752,33. Heeft u hulp nodig met het vaststellen van uw huurprijs? Neem contact op met een van onze collega’s. We helpen u graag verder.

U schrijft zich gemakkelijk bij ons in door een account aan te maken en uw woonwensen kenbaar te maken. Woningen die matchen met uw wensen ontvangt u direct in uw mailbox. U vindt de inschrijfpagina rechtsboven in de website of via menu > woningverhuur > zoeken/inschrijven.

In de huurmarkt worden drie type woningen onderscheiden: kaal, gestoffeerd en gemeubileerd. Een kale woning wordt opgeleverd zonder vloer, raamdecoratie en soms ook zonder keukenapparatuur. Een gestoffeerde woning wordt opgeleverd met vloer, afgewerkte wanden, eventueel verlichting aan de plafonds en keukenapparatuur. Een gemeubileerde woning is voorzien van meubels, compleet ingerichte keuken en andere gemakken. We gebruiken de stelregel dat een huurder kan intrekken door alleen zijn kleding en persoonlijke eigendommen mee te nemen.

U bepaald zelf hoe de woning wordt opgeleverd, eventueel in overleg met de huurder. Echter, we merken dat de markt voor gestoffeerde en gemeubileerde woningen groter is dan kale huurwoningen. Expats zijn over het algemeen vaker op zoek naar compleet gemeubileerde woningen, omdat zij de woning voor een tijdelijke periode van een aantal jaar willen huren.

Alvorens de huur op te zeggen doet u er goed aan om te kijken welke voorwaarden er in uw huurovereenkomst staan opgenomen. Beëindiging van de huurovereenkomst door opzegging dient te geschieden per deurwaardersexploot of aangetekende brief en met inachtneming van een opzegtermijn. De opzegtermijn is voor een opzegging door huurder gelijk aan de duur van een betaalperiode (vaak is dat 1 kalendermaand), maar niet korter dan één maand en niet langer dan drie maanden en voor een opzegging door verhuurder niet korter dan drie maanden

Ja zeker. We bieden verschillende beheermodules aan en helpen u graag met het management van uw vastgoed. Uitgebreide informatie vindt u op de pagina vastgoedmanagement via ons menu.

Tijdens de huurperiode kan de huurprijs jaarlijks worden verhoogd met een door het CBS afgegeven percentage. Huurprijzen in de vrije sector kunnen daar bovenop nog eens met een extra percentage worden verhoogd. Huurprijswijzigingen vinden meestal jaarlijks plaats per 1 juli.

De Nederlandse overheid heeft een overzicht gepubliceerd dat duidelijk maakt wie voor welk onderhoud verantwoordelijk is. Deze vindt u op: www.rijksoverheid.nl

Schade is altijd vervelend, maar kan iedereen overkomen. En helaas, waar geleefd wordt vallen spaanders. Echter, er wordt onderscheid gemaakt tussen normale gebruikersschade die niet op de huurder verhaald kan worden en opzettelijke schade die wel verhaald kan worden. Schade aan eigendommen van de huurder hoeven in principe niet door de verhuurder worden vergoed, tenzij dit een gevolg is die door de verhuurder is ontstaan. Schade die huurder veroorzaakt aan eigendommen van de verhuurder kunnen op de huurder worden verhaald (gebruikersschade en normale slijtage daargelaten). Hiervoor kan eventueel (een deel van) de borg worden gebruikt.

Om eventuele schadeposten te vermijden kan het voor beide partijen verstandig zijn om een inboedel- en/of aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Het is belangrijk om voorafgaand aan de huurperiode goed in kaart te hebben hoe de status van de woning is versus de status bij oplevering. Hospa Rentals brengt uw woning tijdens de oplevering nauwkeurig in kaart door middel van een digitaal rapport met

Er zijn verschillende verzekeringen die een rol kunnen spelen bij de verhuur van uw woning. Laten we voorop stellen dat ongeachte de verzekering een verzekeraar altijd op de hoogte moet zijn van de verhuur van de woning. Mocht u dit niet aan een verzekeraar doorgeven dan zal een verzekeraar zeer waarschijnlijk uw claim niet in behandeling nemen. Dit kan leiden tot een enorme financiële strop voor een eigenaar.

Opstalverzekering
In veel gevallen kunt u uw opstalverzekering laten doorlopen zoals u gewend bent, maar moet u de verzekeraar wel verwittigen over de verhuur van uw woning. Vaak betaald u daarvoor een kleine vergoeding bovenop de premie. In wooncomplexen loopt de opstalverzekering vaak via de vereniging van eigenaren (VVE) en kunnen zij voor u de verzekeraar informeren.

Aansprakelijkheidsverzekering
Misschien klinkt het vreemd, maar uw eigendommen kunnen ook schade aan andere toebrengen. Denk bijvoorbeeld aan dakpannen die tijdens een storm van het dak afwaaien of spullen die van het balkon afvallen en schade veroorzaken aan andermans eigendommen. Maar ook aan een trapleuning die loslaat waardoor letsel wordt veroorzaakt. Voor zowel een verhuurder als een huurder kan het hebben van een aansprakelijkheidsverzekering hen beschermen tegen schadeposten.

Inboedelverzekering
Verhuurd u een gemeubileerde woning? Dan is het in sommige gevallen raadzaam om een inboedelverzekering af te sluiten. Let wel op dat er op dit soort polissen vaak alleen dekking is voor storm, brand, diefstal (na sporen van braak), waterschade en soort gelijke schades. Schades veroorzaakt door een huurder zijn dus niet gedekt. Overweeg dus goed of het risico/ de (dag)waarde van de inboedel groot genoeg is om te verzekeren en wellicht vervanging van meubels bij schade niet voordeliger is.

U moet tenminste op de hoogte stellen van de verhuur:

  • de vereniging van eigenaren (VVE);
  • uw hypotheekverstrekker;
  • eventueel mede-eigenaren van de woning;
  • uw verzekeraar van bijvoorbeeld de opstalverzekering en/of inboedelverzekering;
  • uw buren;
  • indien van toepassing uw gemeente al dan niet middels een vergunning.